Parapsikolojiye Yön Veren Bilim insanları ve Parapsikologlar
Parapsikolojiye Yön Veren Bilim insanları ve Parapsikologlar
Parapsikolojiye yön veren bilim insanları ve parapsikologların yapmış oldukları çalışmalar
Farklı bilim dalları ile anılmış olsalar da tüm gizemleri ve bilgelikleri ile Parapsikoloji’nin gelişimine katkı sağlamış çok sayıda bilim insanı bulunuyor. Makaleyi okuduğunuzda ilginç bir durumla karşılaşacaksınız. Aslında Parapsikolojinin ortaya çıkması ve kabul görmesi için mücadele veren isimlerin büyük kısmı Psikolog, fizikçi, matematikçi, filozof ve tıp alanında adlarını duyurmuş isimler. Diğer ilginç bir nokta ise Parapsikolojinin temelini atan ve kurumsallaşma noktasında etkili olan isimlerin büyük kısmı İngiliz ve ilk faaliyetler genelde İngiltere’de ortaya çıkmış.
Parapsikolojiye Yön Veren Bilim İnsanları
Franz Anton Mesmer: 1700’lü yıllarda yaşamış Alman Hekimdir. Kendi adı ile de anılan Mesmercilik, Parapsikolojinin temeli olarak anılır. Ruhsal şifa yöntemleri adını verdiği yöntemler ile mıknatıslar ve bedensel enerjilerle tedavi yöntemleri geliştirmiştir. Ayrıca hipnozda “Somnambulistik” evre olarak adlandırılan yapay uygurgezerlik Franz Anton Mesmer tarafından bulunmuştur. Duyu dışı algılamalar ve altıncı his üzerinde de çalışmalar yapan Mesmer gelecek kuşak Parapsikologlar için altın değerinde veriler bırakmıştır.
Henry Sidgwick: 1882 yılında Londra’da Psişik Araştırmalar Derneği (SPR) kurucularından ve aynı zamanda derneğin ilk başkanı.
Professor Jean Martin Charcot: Bir çok alanda yaptığı çalışmalarla bilim insanlarına ilham kaynağı olmuştur. Freud gibi çok sayıda bilim insanı Jean Martin Charcot’dan eğitim görmüş veya yanında staj yapmıştır. Jean Martin Charcot özellikle hipnoz ve açıklanamayan davranış ve olaylara ilişkin yaptığı çalışmalarla önemli bir veri birikimi sağlamıştır. Günümüzde kullanılan teşhislerle ilgili terimlerin önemli bir kısmı Jean Martin Charcot’a aittir.
William Crookes: İngiliz Psişik Araştırma Derneği başkanlarından ve ünlü spiritüalistlerdendir (Ruhculuk). 1874 yılında “Spiritüalizm Olayları Üzerine Araştırmalar” adıyla bir kitap yayınlamıştır.
Sigmund Freud: Martin Charcot’tan da dersler alan Freud psikanaliz yöntemini geliştirmekle kalmadı Parapsikoloji alanında da çalışmalar yaparak açıklamalar getirdi. Baskılar nedeni ile hayatta iken yayınlamayan “Psikanaliz ve Telepati” adlı bir raporu bulunmaktadır. Bilinçaltı, hipnoz ve psikanaliz ile modern psikolojinin temellerini adan Freud’da SPR yani İngiliz Psişik Araştırma Derneği üyeleri arasında bulunuyordu.
Diğer Önemli İsimler
Pierre Janet: Klinik Psikoloji üzerine çalışmaları bulunan Pierre Janet’te Psikoloji ile birlikte Psikolojinin açıklayamadığı konularda araştırmalar yaptı. Histeri ve Histeriklerin zihinsel durumları ile ilgili çalışmalar yapan Janet’in Ruhi Mucizeler ve Hipnotizma adlı eserleri bulunmaktadır. Pek çok ünlü Psikolog gibi Janet’te SPR (İngiliz Psişik Araştırma Derneği) üyesidir.
Arthur Balfour: Daha çok siyasi kişiliği ile ön plana çıkan Balfour İngiliz Psişik Araştırma Derneği başkanlığını yapan isimler arasında. Parapsikoloji alanında yapılan çalışmaları Bilim Geliştirme Kurulu başkanlığı yaptığı dönemde de desteklemiştir.
William James: Felsefe ve Psikoloji profesörü olarak bilinir. Aynı zamanda İngiliz Psişik Araştırma Derneği başkanlığını da yapmıştır.
Sir Oliver Lodge: Güneşin radyo dalgaları yaydığını bulan fizik profesörüdür. İngiliz Psişik Araştırma Derneği başkanlığı yapmıştır.
Sir William Barrett: İngiliz Psişik Araştırma Derneği başkanlığı yapan fizik psofesörlerindendir.
Charles Richet: İngiliz Psişik Araştırma Derneği başkanlarından. Fransız fizyoloji bilginliğinin yanısıra psikolog, patalog, bakteriyolog gibi unvanları da vardır.
Henri Bergson: İngiliz Psişik Araştırma Derneği başkanlarındandır. Fransız filozof ve felsefe profesörüdür.
III. Lord Rayleigh: İngiliz Psişik Araştırma Derneği başkanlığını yapmış isimlerdendir. İngiliz fizikçi, matematikçi, deneysel fizik profesörü ve doğa felsefecisidir.
İngiliz Psişik Araştırma Derneği Başkanlığını yapan diğer isimler
- Nicolas Camille Flammarion
- Hans Adolf Driesch
- George N. MerleTyrell
- Gardner Murphy
- Sir Alister Hardy
- William Albert Hugh
Bu isimler ve yaptıkları çalışmalardan sonra 1885 yılında ABD’de Amerikan Psişik Araştırmalar Derneği (ASPR) ve 1919 yılında da Fransızlar tarafından Uluslararası Metapsişik Enstitüsü kuruldu. Diğer devletler de bu çalışmaları takip ederek kendi bünyelerinde bu kurdukları derneklerle çalışmalar yürüttüler. Dernek üyelerine bakıldığında genelde Psikoloji ağırlıklı olmakla birlikte diğer bilim dallarında önemli çalışmalara imza atmış isimler görülmektedir. Bilimin açıklamakta zorlandığı konuları her bilim dalına mensup bilim insanı çözme çabası içerisine girmiştir.
Uluslararası Metapsişik Enstitüsü Bilimcileri
- Charles Richet: Psişik deneylere istatistiksel yöntemleri ilk uygulayan bilim insanlarından biridir. Enstitünün başkanlığını yapmıştır.
- Jean Meyer: Zengin bir sanayici ve tüccar olan Meyer, Enstitünün kurucularındandır. Metapsişik laboratuvarı kurmak için büyük paralar harcamıştır.
- Gustave Geley: Enstitünün başkanlarından olan Fransız hekim, Polonyalı medyum Stephan Ossoviecki ile deneyler yaparak Parapsikoloji alanında önemli çalışmalar yapmıştır.
Uluslararası Metapsişik Enstitüsü Üyeleri
- Prof. Charles Richet
- Prof. Emmanuel Leclainche
- Prof. Robert Tocquet
- Prof. René Dufour
- Prof. Bernard Cuneo
- Prof. Olivier Costa de Beauregard
- Prof. Hans Bender
- Prof. W.H.C. Tenhaeff
- Prof. Leonid Leonidovitch Vassiliev
- Prof. Gardner Murphy
- Prof. Sir Oliver Lodge
1911 yılında ABD’de kurulan Stanford Üniversitesi bünyesinde parapsikoloji alanında önemli çalışmalar yapılmıştır. Önemli isimler şunlardır.
- Psikolog William McDougall
- Karl Zener: Laboratuvar ortamında deneylerde kullanılmak üzere Zener Kartlarını oluşturmuştur.
- Joseph B. Rhine
- Louisa E. Rhine
Bu isimler üniversite bünyesinde gönüllü denekler üzerinde deneyler yapmış ayrıca yayınladıkları “Zihnin Yeni Sınırları” adlı eser ile daha önce Alman Psikolog Max Desseoir’in kullandığı “Parapsikoloji” teriminin yaygınlaşmasını sağlamışlardır.
1950 yıllara kadar cazibesini yitiren Parapsikoloji üç medyum ve psişik tarafından tekrar popüler hale getirilmiştir. Bu üç isim 1957 yılında Kuzey Caroline’da kurdukları “Parapsikoloji Kurumu” ve Duke Üniversitesi laboratuvarlarında yaptıkları deneylerle büyük ilgi görmüşlerdir.
Parapsikoloji Kurumu Üyeleri:
- Ted Serios: Düşünce fotoğrafçısı olarak tanımlanan ünlü Telepat
- Uri Geller: Kaşık bükücü olarak tanınan ünlü Telepat, Durugörücü ve Telekinezist
- Ingo Swann: Duru görü yeteneği ile öne çıkan ve gezici duru görücü.
1970’li yıllara kadar yaptıkları çalışmalarla adlarını duyuran isimler
Semyon Davidovich Kirlian Sovyet Rusya’da 1930’larda auranın fotoğrafını çektiğini söyleyerek eşi ile birlikte Kirlian makinesini geliştirmişlerdi. 1973 yılında ABD’de Kirlian Araştırma Ulusal Kurumu kurulmuştur. Ancak Kirlian ile ilgili bilimsel çalışmaların ön plana çıkması Thelma Moss’un çalışmaları ile mümkün olmuştur.
* Thelma Moss: Kirlian fotoğrafçılığında önemli çalışmalar yaparak adını duyurmuştur. Yaptığı çalışmalar o kadar etkili olmuştur ki bilim çevrelerinde Kirlian fotoğrafçılığında adının Semyon Kirlian’dan daha fazla duyulmasını sağlamıştır.
* Russell Targ: Stanford Araştırma Enstitüsü’nde yaptığı çalışmalarla Gezici durugörü terimini ortaya atmıştır.
Bilimsel kurum ve derneklerde adlarını duyuran bilim insanları dışında çok sayıda medyum (Eva Carrière), Telekinezist (Nina Kulagina), Telepat (Wolf Messing) ve diğer yeteneklere sahip isimler bulunmaktadır. Farklı başlıklar altında bu isimlerle ilgili makalelerimiz devam edecektir.
Dünyada Parapsikoloji Eğitimi Veren Okullar ve Eğitim Kurumları
Kaynak: Derlemede wikipedia’dan yararlanılmıştır.
Parapsikolojiye Yön Veren Bilim insanları ve Parapsikologlar
27 Aralık 2016
www.parapsikoloji.net
Son Güncelleme 20 Ekim 2020 Emr
Parapsikoloji.Net sitesinden daha fazla şey keşfedin
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Parapsikoloji’nin babası 4 kıta gezmiş mistizm , spiritüalzim ile yıllarca ilgilenmiş Carl gustav jung listede yok , freud var şaka gibi bi liste bu. Freud parapsikoloji’ye kökünden karşı bi adamdı yahu. Ne kadar psikanaliz varsa yazılmış psikanalizin parapsikoloji ile uzaktan yakından alakası yok bu arada.
Carl Gustav Jung görüşleri, bakış açıları ve yaklaşımları ile çok değerli çalışmalar yapmış. Ancak ben parapsikoloji ile ilgili bir çalışmasını bulamadım. Varsa bildiğiniz yazın ekleyelim. Freud “Psikanaliz ve Telepati” raporu ve SPR üyesi olmasından dolayı eklendi.
Kurumsallaşma çalışmaları dışında yapılan bireysel çalışmaları eklemek sayfayı bir hayli uzatacaktır. Ama gerçekten ciddi anlamda bir çalışması, yayını veya deneyleri varsa iletin ekleyelim.
Cevabızın için teşekkür ederim 🙂 ama anlamadığım nokta şu eğer bu insan 3 tane olayı durugörü ile çözebiliyorsa gerçek astral evresine geçebiliyor yani bunun tekniğini biliyor olmalı. Fakat geriye kalan 22 tane olay da tekniği bildiği halde neden başarılı olamıyor ?
Teknikle ilgili bir konu değil. Daha çok yetenekle ilgili. Yaşanmış bir olaydan yola çıkılarak çekilen “Korku Seansı” adlı filmi izlemişsen oradaki Medyuma dikkat et. İncelediği olay onun yetenekleri ile ilgili idi. O sayede sorunlara çözüm bulabildi. Her görüntü gerçekleri yansıtmaz. Cinayetleri çözerken diğer varlıklardan yardım almadan sadece kendi yeteneği ile çözüme ulaşmaya çalışıyorsa sonuç üzerindeki beklentiler görüntünün gerçekliğini doğal olarak bozacaktır. Daha yetenekli olanlar başarı oranını artırabilir.
İngo Swan’ın adını çok duydum. Dünya dışındaki gezegenleri dahi algılıyormuş. Ama durugörü ile 25 tane cinayeti çözmeye çalışıp sadece 3 tanesinden sonuç aldığını okumuştum. Böyle yüksek donanımlı bi insan nasıl oluyor da bu kadar düşük bi sonuç sayısı alıyor ? Çok merak ediyorum cevaplarsanız sevinirim.
Astral Seyahat Çeşitleri ve Gerçek Astral Evresi bu konudakine benzer durumlar.